dinsdag 6 februari 2018

Cholesterol 

Kunnen jullie je nog herinneren dat ik ruim een half jaar geleden een berichtje schreef over mijn cholesterol problemen?
Ik vertelde toen dat ik er medicijnen voor slikte, Statines, waar ik nogal wat vervelende bijwerkingen van had. Ik heb toen een tijdje rode gistrijstcapsules (óók Statines maar dan natuurlijke) geprobeerd maar jammer genoeg bleek ik daar dezelfde bijwerkingen van te hebben. Zo wilde ik niet doorgaan. Dus in overleg met de verpleegkundige gestopt met alles. Pillen voor de suiker, hoge bloeddruk, maagbeschermers én de Statines. Overal mee gestopt. Zéér tegen de zin van mijn huisarts; levensgevaarlijk en oliedom vond hij het.
Ik ben meer gaan bewegen, wandelen en fietsen.
En ik heb het boek van Robert Jan Hendriks, de natuurlijke cholesterol omlaag methode, aangeschaft.
 Ik heb het goed doorgelezen om mij de principes eigen te maken. En dat was eigenlijk helemaal niet ingewikkeld of moeilijk. Je kunt zijn 14 dagen voorbeeld aanhouden maar dat vond ik niet prettig; ik eet liever wat ik die dag wíl eten en dat gaat heel goed als je maar weet wat wel en wat niet.
Dat betekende voor mij 's morgens eerst een groot glas water, thee en een kommetje havermoutpap van biologische havermout met cocos-, havermout-, of amandelmelk met blauwe bessen, een paar gedroogde pruimen en een paar fijngeknepen walnoten. Géén caramelkoffie uit een zakje meer rond koffietijd maar een groen ontgiftingsdrankje wat ik eens in de drie vier dagen zelf maak en in een fles in de koelkast bewaar. Dit bestaat uit 5 stengels selderij, een kopje fijn geknipte peterselie, drie uitgeperste citroen en 5 á 6 kopjes water en dan hup in de mixer. 
Tussen de middag twee speltbroodjes met Panpankaas, tomaat, radijs, komkommer en een kopje zelfgemaakte groentesoep die ik ééns in de week maak in een hele grote pan en vervolgens in porties in de vriezer bewaar. Die groentes kunnen van alles zijn, kool, boerenkool, pompoen, zuurkool of de gebruikelijke mix van groentes. Met een of twee kopjes thee. Gedurende de middag neem ik een kommetje Skyr met blauwe bessen, dit doe ik niet altijd maar alleen als ik er zin in heb. Soms neem ik het 's avonds maar ik sla dat ook regelmatig over. Dat zelfde geldt voor mijn fruitsmoothies met een flinke theelepel vezelpoeder, kan een smoothie van allerlei fruit zijn maar sinds kort maak ik hier ook een ontgiftende variant van. Ik maak dat ook voor een paar dagen maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik doe het als volgt: ik neem twee bananen, een verse ananas, twee glazen cocosmelk, een theelepel curcuma, een theelepel kaneel, twee eetlepels chiazaadjes, snufje zwarte peper, twee eetlepels cocosolie, een theelepel gemberpoeder of een vers stukje en ook hier maak ik een smoothie van die in een schone fles of flessen de koelkast in gaan. Als ik het in een glas doe om op te drinken gaan er nog twee ijsblokjes bij, héérlijk. 
De fruitsmoothies sla ik trouwens nooit over hoor, iedere dag een flink glas.
 Aan het eind van de middag eten we ons warme eten. Dat bestaat altijd uit heel veel verse groente, volkoren pasta (heel af en toe), zilvervliesrijst of zoete aardappelen. Daar hoeft allemaal geen jus over, samen met twee of drie keer in de week vis en de andere dagen, een eitje, kip of kalkoen en heel af een toe een stukje vlees. En altijd alles biologisch, voor zover mogelijk natuurlijk. 
Én niet meer iedere dag een glas rode wijn bij mijn eten, dat beperk ik nu tot het weekend.
 Dat is wel jammer 🙃. 
Tussendoor een rode appel, ik vind de Pink lady erg lekker, en regelmatig een handje noten, walnoten, amandelen of macadamians,
en  daarnaast een stukje donkere rauwe chocola bij de thee. Liefst 85%. 
En natuurlijk mijn eigengemaakte heerlijke bonbons.
 Ik maak ze van 85% chocolade en dus niet van de rauwe chocolade want dat blijft te stroperig als ik het opwarm om te smelten en bovendien verdwijnt dan het juist zo gezonde aspect van de rauwe chocolade.
 Ik smelt de chocolade, pureer de dadels of vijgen en draai daar bolletjes van die ik in de gesmolten chocolade doop en vervolgens strooi ik er gehakte nootjes over heen met wat kaneel. Soms heb ik geen zin om bolletjes te draaien en doop ik gewoon de hele of halve dadels of vijgen in de chocolade. Vervolgens laat ik ze op een stuk bakpapier opstijven en gaan ze in een Tupperware doosje de koelkast in.
 Hartstikke lekker, gezond en iedereen is er gek op.
 Wat ik ook wel doe is de chocolade smelten en vervolgens uitstrijken tot een dunne laag op een stuk bakpapier (dit moet wel op een koude ondergrond, bijv. een stenen aanrechtblad) waar ik dan vervolgens zeezout, kaneel, gemalen chiliblaadjes, en granberry's over heen strooi. Als de boel weer hard is breek ik het in grote brokken en gaan ze ook hup, de koelkast in.
 Is ook bij mijn visite altijd een groot succes. 
Thee is bij mij altijd rooibosthee en water drink ik de hele dag door. Ik heb daar een glas met deksel en rietje voor aangeschaft, want dat gaat voor mij lekkerder tussendoor dan een gewoon glas.
En weet je wat nou het allerfijnste is, ik kan alles gewoon bij een goede supermarkt kopen behalve de rauwe chocolade. Natuurlijk ga ik ook regelmatig even bij de natuurwinkel naar binnen maar alleen als ik er toevallig langs kom én voor de rauwe chocolade waar ik dan altijd meteen een hele doos van mee neem. Oh, over rauwe chocolade gesproken, ik heb uit Frankrijk twee zakken rauwe chocoladepoeder mee genomen en dat strooi ik lekker over mijn fruit smoothies. Overigens zag ik het laatst ook hier in een biologische winkel dus daar hoeven we niet meer voor naar Frankrijk ;)
Verder eten wij niets meer uit potten, zakjes of ander kant en klaar voedsel.
Zo, nou dat was een heel verhaal maar het mooiste komt nog!
Afgelopen donderdag heb ik mijn bloed laten prikken om te kijken of het wat had uitgehaald en gister kon ik bellen voor de uitslag.
Ik was er behoorlijk zenuwachtig van want stel je voor dat de waardes weer omhoog geschoten waren, wat dan te doen? 
Toch weer aan de Statines, wat ik eigenlijk écht niet wil?! Of dan maar doorlopen met die tikkende tijdbom in mijn lijf (want zo voelde het wel na de waarschuwende woorden van mijn huisarts)?
 Ik behoor op een serieuze manier tot de risicogroep; twee oma's plus mijn vader overleden aan een herseninfarct, moeder aan een hersenbloeding. Ik heb zelfs overwogen om me maar niet te laten prikken maar daar waren mijn kinderen het toch niet bepaald mee eens. Dus toch maar gegaan. Gistermiddag kon ik bellen voor de uitslag.
En daar komt ie: alle waardes sterk verbeterd én nog belangrijker, binnen de norm!!!
Wat ben ik blij en opgelucht!
Zo, dat was een lang en voor sommigen onder jullie misschien ook wel heel saai verhaal maar ik wil het toch met jullie delen omdat ik op mijn vorige blogje over de cholesterol best veel lieve reacties en tips kreeg en wie weet help ik hier ook weer iemand mee.
Oh ja, nog een leuke bijkomstigheid, ik ben er zonder een greintje moeite nog 8 kg mee afgevallen ook! Dat waren er eerst twaalf maar de feestmaand en Wims verjaardag gooiden toch wel wat roet in het eten maar inmiddels is er al weer ruim een kilo af dus dat komt ook wel weer goed.
Maar nu natuurlijk ook nog even iets handwerkerigs. De shawl is weer een stukje gegroeid. De separator is nog steeds een dingetje maar dat mag de pret niet drukken.
 En deze kreeg ik dit weekend binnen van Simone.
 
Keurig in een mapje met een drukknoopje.
Acht keer krijgen we een patroontje van een boerderijtje in kerstsfeer en één keer een geborduurd patchwork (ster) blokje voor in het midden. Ik was er meteen verliefd op toen ik hem zag en alsof er niets meer lag om af te maken heb ik hem lekker besteld. Ik heb er zin in.
Groetjes en
Tel je zegeningen.

12 opmerkingen:

BezigeBijMirjam zei

Een heel verhaal, maar wat fijn dat deze inspanningen zo'n goed effect hebben op jouw waarden.🤗

Quilting Moesje zei

Wat fijn dat je dit deelt ! Ik heb ook periodes dat het lukt om zo natuurlijk en gezond mogelijk te eten en geen pakjes , fabriekskoekjes en chips etc... maar als de verkeerde knop weer om is ;o) eet ik er juist weer veel van ... Wie weet komt jou verhaal nu ook bij me op als ik weer de'ongezond'( makkelijkste weg)pak ... Ik weet niet hoe mijn cholesterol waarde is ... maar voor ik iedere ochtend lange wandelingen maakte met ( nu twee jaar geleden en maar bleef eten en minder als anders bewegen)Bear voelde ik ook wel dat ik niet goed bezig was, kortademig, te zwaar en niet lekker in mn vel ...dacht zou het de overgang zijn :o)..
Maar nu we Bear hebben en als ik gezond met mate eet dan voel ik me een heel stuk lekkerder en niet meer kortademig...
Succes hoor ! Dat je waardes maar goed blijven en je niet meer aan de pillen hoeft !!!
Groetjes,
Simone

Ineke zei

Geweldig nieuws, zo kan het dus ook, al die medicijnen is toch maar troep, vooral als je nog vrij"jong"bent en toch maar met het verantwoord eten alles op normale waarde weet te krijgen en daarbij nog een aantal kilootjes minder! Gefeliciteerd!
En succes verder! Groetjes, Ineke

Yvonne zei

Wat een goed nieuws! Zo zie je maar dat je zelf heel veel kunt doen met een gezonde(re) levenswijze. Beter dat dan medicijnen, ben ik helemaal met je eens!
Fijn voor je, hoop dat het zo blijft, je zit nu ook vast lekkerder in je vel.

quiltelle zei

Goed bezig Gerda! Je hebt er duidelijk ook plezier in en dat maakt het ook makkelijker. En als het resultaat dan zo geweldig is!! Lekker doorgaan dus.
Groetjes Elle

Floor zei

Een heel lang verhaal Gerda, maar wel heel bijzonder en goed dat je je nu veel beter voelt en bent, en dat zonder die pillen.
Ben zelf ook helemaal niet van pillen, maar ik moet zeggen dat het me ook wel een opgave lijkt om de hele dag zo met (gezond) eten bezig te zijn.
Ga lekker door zou ik zeggen!
Groetjes,
Floor

quiltlodge gerda zei

Het was zeker een hele opluchting!

quiltlodge gerda zei

Lekker blijven wandelen, veel water drinken en dan lukt het jou vast ook wel! Volhouden hoor!

quiltlodge gerda zei

Dank je wel!

quiltlodge gerda zei

Ja joh, veel lekkerder!

quiltlodge gerda zei

Ik doe mijn best. En dat is niet eens moeilijk op deze manier. Maar ... dan moeten er niet te veel quiltweekendjes tussen komen natuurlijk hè 😉

quiltlodge gerda zei

Doe ik hoor. En weet je als je het eenmaal gewend bent blijkt het helemaal niet veel meer werk te zijn. Je pakt gewoon alleen de gezonde producten in de winkel en mijn "drankjes" maak ik ééns in de paar dagen en dat vind ik nog leuk om te doen ook. Dus ...